Snovi kroz povijest

science-history-1

Snovi oduvijek zaokupljaju ljudsku povijest od najranijih vremena pa sve do današnjih vremena kada o našim snovima razgovaramo s prijateljima uz kavu ili tražimo objašnjenja likova po raznim sanjaricama ili Internet portalima. Oniromantija ili proricanje iz snova metoda je koja je oduvijek bila proširena po cijeloj kugli zemaljskoj.

Egipćani su smatrali da su snovi poruke bogova. U jednoj staroegipatskoj knjizi mudrosti piše: „Bog je stvorio snove da bi pokazao put snivaču čije su oči u tami.“ U starome Egiptu snovi su se tumačili u hramovima. Tumači su bili svećenici ili posvećeni pisari koji su znanje o tumačenju dobivali od svojih prethodnika s „koljena na koljeno“. U Egiptu pronalazimo sanjaricu iz 1300. g.pr.K. koja sadržava preko 200 tumačenja poruka iz snova.

Stari Grci su vjerovali da su snovi božanske poruke. Snove pronalazimo u djelima Homera i Herodota. U Grčkoj se nalazilo naširoko poznato proročište u Delfima koje je slavu steklo i po svojim dvosmislenim odgovorima. Grk Artemidor autor je najpoznatije sanjarice staroga vijeka. Smatra se da je koristio sanjaricu koja se je nalazila u knjižnici Asirskoga kralja Asurbanipala, a koja je datirala iz 2000. g.pr. Krista. Artemidor osuđuje prebukvalno tumačenje snova, te proučavao je snove koji se ponavljaju.

Rimljani su proučavali snove kako bi predskazali budućnost. Sjeverno američki indijanci smatraju san kao konačni i odlučni znak iskustva. Njihove liturgije potječu iz snova, na njima se zasniva odabir svećenika i šamana, te oni većim djelom određuju čovjek život. Eskimi i primitivna plemena i danas snovima daju veliko značenje. Mnogi smatraju da tijekom sna ljudi napuštaju svoje tijelo i da je tada opasno probuditi čovjeka.

Snove pronalazimo u Bibliji, a i prorok Muhamed je smatrao da su snovi razgovor između čovjeka i Boga i svaki je dan započinjao pitanjem svojim učenicima o tome što su sanjali i propovijedao im je svoje snove. Rano kršćanstvo je snove također smatralo božanskim porukama, preko kojih je Bog komunicirao sa vjernicima, upućivao ih i vodio. Nakon prvoga tiskanja Biblije u XV. stoljeću nastaje pojava sanjarica kojima je cilj predvidjeti buduće događaje.

Znanstveno proučavanje snova započinje Sigmundom Freudom 1900. godine kada izlazi njegova knjiga „Tumačenje snova“. Freud naziva snove kraljevskim putem u nesvjesno, a njegova teorija i zanimanje za snove izvrgnula ga je brojnim kritikama. Drugi veliki psiholog koji je veoma doprinio na ovome području bio je Carl Gustav Jung, koji je godišnje proučio nekih 2000 snova.
Danas sve više pozornosti posvećuje snovima. Rad na snovima neizostavan je dio psihoterapeutskog procesa. Mnogi psiholozi i psihoterapeuti napisali su brojne knjige na ovu temu kako bi ljudima približili ovu tematiku i omogućili im da shvate svoju nesvjesnu stranu i poboljšaju kvalitetu svoga života. Možemo još na kraju spomenuti Fritza Perlsa, oca Gestalta koji je razvio cijeli niz tehnika u pokušaju da pronikne u prirodu snova i u poruku koju oni imaju za nas.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s