Dinamika “osobnih istina”

Little girl drawing and coloring

Svi se sjećamo bojanki, raznih prikaza, crno bijelih kontura koje su čekale da ih netko oboji u raznim bojama. Razmišljam ovih dana kako je svaka situacija koja nam se dogodi u životu upravo poput bojanke. Dobijemo crno bijeli oblik, prikaz ili situaciju, a onda je i obojimo našim bojama u skladu s našim viđenjem ili time kako bi slika trebala izgledati.

Jednu te istu sliku, svaka bi osoba uredila na svoj način, možda bi se u nekim bojama slagali, a neke dijelove bi vjerojatno sasvim suprotno uradili. Život u našim iskustvima nije objektivan, on je u mnogočemu čista subjektivnost, mi ga gledamo kroz naočale, bojimo ga svojim bojama i pridodajemo značenje koje proizlazi iz svega onoga što jesmo i što smo doživjeli kroz iskustvo. Jedan mali dio je ono što se zaista događa, a ostalo je značenje koje pridodajemo onome što se zbiva. Kroz projekciju koju stvaramo mi dolazimo do neke naše „istine života“ i fiksiramo svoju teoriju ili rječnik kroz koji ćemo prevađati Život i dati mu oblik i strukturu.

Isto kao što mi to činimo, s druge strane postoji i onaj drugi koji također ima svoj vlastiti jezik, rječnik i teoriju koju je usvojio. I u jednom trenutku, čak i oko iste stvari, mi dolazimo, susrećemo se i pričamo kroz naš vlastiti jezik, gledamo kroz naše naočale i pridodajemo značenje. Ponekad se možemo susresti, a ponekad su jezici kojima baratamo sasvim različiti. Dolaze dva svijeta u dijalog, sukob, razumijevanje ili razilaženje. U principu dolazimo u priliku, daje nam se mogućnost da proširimo, shvatimo ili obogatimo sebe, a i drugoga. Ukoliko je glazba previše glasna, nećemo se čuti! Ukoliko smo previše brzi možemo se mimoići. Ako su nam naočale previše tamne, nećemo se vidjeti! I onda moramo stati, moramo krenuti od početka, od slova, riječi, pa definicija imajući na umu da je slika samo jedna, a promatrač vidi ono što mu je u fokusu iz njegovog kuta gledišta, tražeći da se u našim pogledima, jezicima i značenjima susretnemo, držeći svoje i gledajući u onoga drugoga i njegovu istinu.

Možda nikada „njegova istina“ neće postati naša, možda će biti skroz drugačija od našega pogleda i sasvim je to uredu, ali ono što ostaje bitno je da ugledamo i ono što je drugačije od nas i da shvatimo da svatko ima svoje pravo da oboji svoj list bojanke onako kako želi, a mi da si dozvolimo da neki lik ponekad i prebojimo nekom drugom bojom.

 

pexels-photo-66100-775x450

 

Hajde da danas činimo sve naopako!

Krenimo od kraja dana,
tada ćemo shvatiti koliko je dragocjeno
vrijeme što ga imamo!

Ostavimo riječi, fraze i rečenice,
budimo u tišini, povezati ćemo se više i dublje
nego da koristimo sve moguće vokale i konsonante.

Ugasimo buku koja nas okružuje
i okrenimo se prema unutra
da poslušamo naše biće što nam želi reći.

Skinimo naočale s naših očiju
i pogledajmo stvari onakvima kakve jesu.
Zavist ostavimo inspiraciji, ljubomoru – povjerenju.

Pohlepu prepustimo sposobnosti da se povežemo i
pomognemo svakome da zablista u svojoj ljepoti.

Tračevi i ogovaranja neka završe s mudrim ustima
koje znaju dubinu empatije i suosjećanja.

Ponos neka se pokloni pred prijestoljem poniznosti,
jer svi veliki ljudi prije svega su svjesni
kako ne postoji veći i manji.

Učinimo samo ono što je u skladu s našom istinom,
krenimo putevima koje sami želimo istražiti,
a ostavimo karte i mape kuda bi trebali i morali po strani.

Hajde da danas igramo ovu igru,
da zavrtimo svijet u drugu stranu,
da učinimo nešto drugačije,
i možda na tren sve postane lijepše i bolje.

Antonio

Dan žena

51fd4e073a5c230f82bf528d466f6b2c

Sretan dan Žena svim dragim osobama ljepšeg spola!

 

Današnji dan je prilika da se prisjetimo i poklonimo svim ženama preko kojih je život došao do nas. Da odamo poklon njihovim sudbinama i pričama, da priznamo njihove živote upravo onakvima kakvi jesu, ništa ne dodajući i ništa ne oduzimajući. Zatvorimo svoje oči na trenutak i naoravimo jednu kratku vježbu. Zamislimo našu majku, baku, prabaku i recimo u svome srcu:

 

„Vidim Vas i vašu sudbinu! Vidim kako je Život došao preko vas do mene, vidim koliko je Život dragocjen i prihvaćam ga pod punu cijenu. Poštujući vašu sudbinu i ja sada idem svojim putem i nastavljam dalje Život koji sam primio/primila i dajem ga dalje, a Vama ostavljam mjesto u mome srcu!“

 

Danas je prilika da se povežemo s našom dušom, emocijama, životom, rađanjem, intuicijom… Sa svime što ženski arhetip predstavlja ljudskome rodu. To su odlike i kvalitete koje pripadaju svakome biću, bez obzira na spol. To su iskonske snage koje su neodvojive od nas, a omogućavaju nam da živimo život i prenosimo ga dalje…Svaka ideja, plan, misao, namjera mora se najprije začeti u nama, rasti u našoj utrobi prije nego li ugleda svjetlo dana. A tek onda moramo hraniti i davati sve što je potrebno da bi raslo i zaživjelo. Ovo je samo jedan primjer kako je ženski aspekt neodvojiv od čovjeka.

 

Kada budemo naučili cijeniti taj dio sebe (a osobito muškarci koji u tome nisu poticani, nego ih se redovito potiče da potisnu kao nešto neprihvatljivo ili nesvojstveno muškarcu) tada ćemo više cijeniti i Žene oko nas. Neka nam današnji dan bude poticaj da njegujemo taj dio sebe, priznamo njegovo mjesto i sa zahvalnošću u srcu odamo počast Ženi bez koje ne bi bilo Života na ovoj zemaljskoj razini postojanja!

[zahvalnost]

why-its-so-important-to-have-gratitude-in-life

Zahvalan sam na današnjem danu,

na prilici da danas od svega učinim najbolje što mogu!

Zahvalan sam na svim situacijama koje me okružuju!

Zahvalan sam na ljudima koji postaju moje ogledalo

i otkrivaju mi moj unutarnji svijet!

Zahvalan sam što danas vidim gdje želim ići!

Zahvalan sam što je ovo mjesto dio moga iskustva i učenja!

Zahvalan sam što se nalazim na mostu

što me vodi prema ostvarenju svih mojih kapaciteta!

Zahvalan sam što mi ovaj trenutak otvara nova vrata!

Zahvalan sam što ova staza vodi prema mjestu koje me čeka!

Zahvalan sam svima onima koji su prije mene stvarali

i omogućili mi da ja danas nastavljam gdje su oni stali!

Zahvalan sam Životu što me podržava, usmjerava i vodi!

Zahvalan sam na svim lijepim trenucima što mi hrane dušu

i svim onim strmim usponima što me oblikuju i osnažuju moj duh!

Zahvalan sam što imam ovaj Trenutak, gdje se susreću prošlost i budućnost,

gdje imam mogućnost da sve postane Novo i drugačije!

Zahvalan sam što imam odgovornost da od svoga života

učinim ono najbolje što mogu!

 

Antonio